Nakon policijske akcije na Kosovu, gdje su hapšeni razni kriminalci, te gdje su prebrojali krvna zrnca svih uhapšenih, Aleksandar Vučić je naredio potpunu vojnu gotovost.

Naime, vrhovni komandant srpskih oružanih snaga i najčešći gost na svim televizijama s nacionalnom frekvencijom u Srbiji, Aleksandar Vučić je naredio da svi vojnici budu u stanju pripravnosti. On je rekao da nikad ne zna kad će biti potrebe da se brani majka Srbija, te da, iako ne želi da se to desi, spreman je na oružane sukobe.

“Mi ćemo da zaštitimo naš narod od pogroma, gdje god to bilo. Mi ćemo se samo braniti, kao što je to bilo i u prošlom ratu. Naša odbrana će se vjerovatno nalaziti u Prištini, Dubrovniku i Sarajevu, jer je to granica srpske zemlje u našim srcima. Ne zanima nas međunarodna granica. To su samo nametnute linije od strane nekih sila koje mi nazivamo autoritetima, ali to nama nije bitno. Ne znamo uopće kako su oni to uspjeli. Vjerovatno su im to dozvolili ovi prije nas. Jer, ko nama može zabraniti da branimo svoj narod gdje god želimo. To je naše pravo, naša želja, naša volja. Neće moći niko da hapsi srpske kriminalce kako on hoće. Srpske kriminalce može da hapsi samo srpska policija, pa makar oni bili i na Kosovu koje sam ja realno priznao ili bilo u Hrvatskoj ili Bosni čiji teritorijalni integritet poštujemo, ali do onog momenta kad odlučimo da branimo Srbiju tamo”, rekao je Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Na press konferenciji na kojoj je Vučić govorio o odbrani svoje zemlje, pojavio se i Milorad Dodik. Stajao je iza njega i nije ništa govorio.