Vijest o referendumu u Turskoj je potresla i naš region, a posebno Općinu Ilidža. Erdogan je proglasio pobjedu na referendumu o potpunoj i apsolutnoj vlasti predsjednika.

Ovim povodom, trenutni Predsjednik Vlade Srbije i budući Predsjednik Republike Srbije koji radi honorarno kao spasilac Aleksandar Vučić, te Predsjednik Republike Srpske i povremeno uposleni pjevač Milorad Dodik putuju u Tursku gdje će prisustvovati radionici pripreme i egzekucije referenduma.

Naime, ovakav vid saradnje je obećavajući za dobrosusjedske odnose, pošto je Tayip Erdogan nedavno bio u posjeti Srbiji sa istim ciljem, pa očekujemo plodonosnu dalju saradnju.

Iako prema ono što zastupa Aleksandar Vučić ne bi trebao da ima dobre veze sa Turskom, jer je ovamo dobar sa Rusijom i EU, ipak, kako kaže Predsjednik, njegova stručnost se ne može osporit.

“Mi smo odlučili da se bavimo činjenicama, barem onda kad nama to odgovara. Činjenica je da je Erdogan vrlo stručan u ovome što radi. U posljednjih više 10 godina nije imao poraza. Tako da, bez obzira što je to Turska, bez obzira što je protiv Rusije i EU, bez obzira na Otomanski period u Srbiji, mi ćemo otići i naučiti nešto od ovog čovjeka”, rekao je Vučić.

Dodik je, s druge strane, imao nešto uspješniji referendum, ali kako kaže – obrazovanja nikad dosta.

“Mi smo imali uspješan referendum. Bilo kako bilo, ja želim da naglasim da je ovo srpska saradnja sa Turskom i da ne želimo imati ništa sa onom koja se dešava u Federaciji sa istom zemljom. Mi idemo da naučimo nešto, te da to sve stavimo u funkciju srpskih interesa i srpskog naroda”, naglašava Dodik.