Krovno Udruženje vozača grtalice Bosne i Hercegovine saopštilo je danas da je preko devedeset njihovih članova danas upućeno na razgovor sa psihologom, jer ih je strefio blaži šok što su ove godine spremno dočekali zimu.

“Nekoliko desetina naših članova danas je osjetilo malaksalost, nevjericu i čuđenje što su ih ove godine nadležni organi obavijestili na vrijeme, isplatili i obezbijedili im operativna sredstva. Utvrdivši stanje šoka, poslali smo ih na razgovor sa psihologom, za koji se nadamo da će im biti od koristi, i da će nakon njega moći početi raditi”, rekli su iz Udruženja.

Momčilo Prtina, vozač grtalice iz Jošavke kod Čelinca kaže da je ovo prvi put u posljednjih dvadeset godina – koliko on upravlja grtalicom – da su mu obezbijedili sve što je potrebno kako bi s poslom počeo što prije. Uz cigaretu, u nevjerici nam priča šta ga je zadesilo.

“Ne pamtim da se ovo ikad desilo, kako ja radim. Pričale su mi starije kolege da je u njihovo doba bilo tako, da se uvijek znalo kad će i šta će padat, pa da su imali vremena da se pripreme. Razumio sam taj generacijski jaz, i prihvatio izazove novog vremena i moje generacije. Cijeli ovaj slučaj me potresao. Ne znam vraćamo li se u prijašnje sisteme, i šta možemo očekivati u narednom periodu”, priča nam Momčilo.

Dodaje da je nakon razgovora sa psihologom zaključio da se neće moći vratiti na posao barem do 10. januara, dok se sve malo ne smiri i dok ne vidi gdje je najpotrebniji. “Ne možemo mi svukud grtat, bez plana i bez cilja. Moramo vidjeti šta su prioriteti, a šta su naše realne mogućnosti. Bez toga, teško da smo iđe prispjeli”, zaključuje Momčilo.