Uprkos velikom broju oboljelih u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, najveća manifestacija Sarajevo Film Festival će ipak biti održana. Zbog preporuka epidemiologa, broj sjedišta u dvoranama je ograničen, kako bi se mogla držati distanca tokom gledanja filma.

“Mi smo obilježili svaku stolicu u kino dvoranama na koje posjetitelji mogu sjesti, a naši volonteri će kontrolisati tokom projekcije da li se poštuju mjere preporuke i da li gledatelji drže distancu. Činjenica je da smo kapacitete sveli na trećinu i da nećemo imati neku veliku zaradu, ali nam je prioritet da se festival održi. Gotovo svi festivali u Evropi su odgođeni, a mi ćemo ipak istrajati. Radili smo u ratu, ne vidim razlog da ne radimo i sad”, ističe direktor festivala Mirsad Purivatra.

Purivatra dodaje da će doći do promjene rasporeda ostalih sadržaja koji svake godine prate festival, kao i načina ponašanja tokom samog ulaska zvanica.

“Naši volonteri koji mašu na Festivalskom trgu su u jednu ruku postali i zaštitni znak SFF-a, pa smo se potrudili da i ove godine budu tu. Neće stajati na trgu već ćemo priključiti veliki broj monitora koji će biti oko crvenog tepiha, a volonteri će mahati iz svojih kuća kada zvanice budu prolazile. Na taj način nećemo dozvoliti da gosti izgube atmosferu hodanja preko crvenog tepiha i da se osjećaju bitnim. Dodatni sadržaji na koje ste navikli poput partija neće biti održani ove godine, jer nam nadležni organi to ne dozvoljavaju”, dodao je Purivatra.

Iz direkcije SFF-a je potvrđeno da će mnogi gosti koji su najavljeni ove godine na festivalu, pratiti također festival putem live linka, putem kojeg će mahati posjetiteljima koji budu na projekcijama umjesto live obraćanja.