Akademija dramskih umjetnosti u Banjaluci, danas je Vojina Mijatovića proglasila za počasnog profesora na odsjeku za dramaturgiju, zbog načina njegovog političkog djelovanja.

“Gospodin Vojin Mijatović možda na najbolji mogući način fizički prikazuje kako i koliku ulogu zapravo dramaturgija igra u filmskoj i pozorišnoj umjetnosti. Njegova teatralnost, pravljenje od muhe medvjeda, epske najave promjena iza kojih se ne desi ništa, je zaista umjetnost samo po sebi, a on to iznosi najbolje. Zato smo se odlučili da mu dodijelimo titulu počasnog profesora, iako je žestoka opozicija Miloradu Dodiku”, poručio je profesor Zdravko Prstić, član komisije Akademije dramskih umjetnosti za dodjelu počasnih titula.

Vojin Mijatović nije očekivao ovakvu vrstu priznanja koja mu u konačnici imponuje, ali bi više volio da ga narod sluša kada govori.

“Što se tiče mog političkog djelovanja, ja imam sreću da sam član SDP-a, i to po nacionalnosti Srbin koji je protiv Dodika, i samim tim imam velike privilegije i funkcije iako moj broj glasova mi to nikada ne bi omogućio. Želim da zaista ljudima ukažem na jedan drugačiji način sa kakvim problemima se mi susrećemo ovdje i kako treba reagovati. Ja zaista mislim onako kako govorim, ali eto javnost je to sve svela na nivo dramaturgije, i ako je tako ja sam spreman to prihvatiti”, rekao je Vojin Mijatović.

Ovim činom je Vojin Mijatović je nakon politike dobio još jedno zvanje za koje apsolutno nije kompetentan, i čiju titulu nosi bez ikakvog konkretnog rada iza sebe.