Zbog sanacije cijevi u području općina Novi Grad i Novo Sarajevo, doći će do nestašica vode u narednih nekoliko dana. Iako su velike vrućine u gradu, građani će morati biti primorani da se rashlađuju na alternativne načine.

“Mi smo zajedno s kompanijom Violeta, obezbijedili dovoljne količine vlažnih maramica za sve naše sugrađane kojima budu potrebne. Njih ćemo dijeliti na nekoliko kontrolnih punktova u gradu, a svako će moći uzeti po dvije kesice dnevno. Maramice se mogu koristiti kako za rashlađivanje, tako i za brisanje nakon nužde, obzirom da je nestašica vode te će pretpostavljam mnogi koristiti flaširanu vodu za piće”, rekao je Samir Rešo, šef odjela Vodovoda i kanalizacija za rješavanje kriznih situacija.

Pored maramica, građanima će biti donirana i flašica vode u bocama od 0,33 litra, kako ne bi padali u nesvijest po ulicama zbog dehidracije.

“Što se tiče vode, molimo ih da razgode prilikom konzumacije. Dakle nek se ne naljevaju k’o kamile već po jedan gutljaj čisto kada vidite da ćete pasti u nesvijest. Nemamo dovoljno vode za snobovske kriterije, te jedino koristiti u slučaju krajnje nužde. Ovo stanje će potrajati još nekoliko dana, te moramo biti solidarni i timski djelovati kako bi prevazišli sušu i uspješno sanirali sve kvarove”, dodao je Rešo.

Starijim sugrađanima će biti obezbijeđene i pojačane dežurne ekipe hitne pomoći, kako bi ih na vrijeme reanimirali i vraćali u život, ukoliko izgube svijest uslijed previsokih temperatura.