Nakon nekoliko godina u kojima je planina Igman skoro potpuno propala, sa samo par dječjih škola skijanja koje je koriste, vlasti su se odlučile da planini promijene funkciju.

Naime, kako saznajemo, bezopasno krpljenje ceste kod Velikog Polja nije što se čini, jer se planovi protežu sve do stare olimpijske skakaonice. Zajedničkim snagama nekoliko kompanija i državnih agencija odlučeno je da će Igman postati tzv. betonsko igralište, tojest, Igman će u cjelosti biti betoniran kako bi se na njemu mogao obavljati niz urbanih aktivnosti.

“Odlučili smo se za ovaj potez jer smatramo da moramo spasiti naše planine. Ovo je udarac pet u jednom, jer ćemo otvoriti potpuno novu granu turizma u BIH, bit ćemo posebni po još jednom svjetskom čudu, a u isto vrijeme ćemo urbanizirati naše planine i našim građanima dati priliku da se osjećaju modernima”  – stoji u objašnjenju.

Ovaj višemilijunski projekat cilja da do 2020. betonira cijeli Igman i ugradi podzide u podnožju planine. Sjeći će se sva šuma i ravnati šljunak, “da ljudima bude ugodnije da voze”. Tako će Igman postati jedina planina na svijetu koja je skroz betonirana i ime će joj biti promijenjeno u Igman-Betonska Planina. Očekuje se da će građani dolaziti ovdje da parkiraju, uče parkirati, driftaju, gledaju jedni drugima u motore i akumulatore, dovode cure i momke da se ljube, te samo voze uzbrdo-nizbrdo velikom brzinom.

Na pitanje šta će se uraditi sa olimpijskom skakaonicom, lideri projekta su nam odgovorili da je neće dirati jer je ionako već betonska, nego da će unutar nje napraviti višemilijunski krivi restoran u kojem će stolice stajati nakrivo u kabinama i imat ćete priliku da uživate u pogledu sa stare olimpijske ljepotice.

Unija stranih firmi koje posluju u BIH i ne postoje nigdje drugo ali su bliske sa SDA veliki je partner u projektu, tako da će na cijeloj planini biti zabranjeno točenje alkohola i gradit će se kazini i noćni barovi.