Dolaskom hladnijih mjeseci u našoj zemlji već tradicionalno se povećava zagađenost zraka. Jedan od najgorih gradova je svakako Sarajevo koje u ovim mjesecima postaje skoro pa nemoguće za svakodnevni život. Vlasti u KS nisu pridavale preveliku pažnju ovom problemu sve dok grupa istraživača nije otkrila da je zagađeni zrak ustvari štetan za građane.

“Svake godine ista priča, zagađenje, smog i ostalo. Nemoguće je živjeti u Sarajevu tokom ovih hladnih mjeseci. Ljudi lože svašta, automobili su nam stari i sve to utiče na zagađenje. Vidjeli smo da niko ništa ne radi po tom pitanju i da je stvarno prevršila svaku mjeru ta njihova nebriga. Napravili smo istraživanje i vlastima dali rezultate, nakon kojih su oni ostali šokirani. Nisu uopšte imali pojma da zagađenost zraka šteti zdravlju ljudi. Nakon tog saznanje vlasti su obećale da će se više pozabaviti ovih problemom u budućnosti”, rekao je Adnan Nozdrva, stručnjak čistoću zraka i šef tima koji je proveo ovo istraživanje.

Vlasti Kantona Sarajevo čvrsto su obećale da će pokušati riješiti problem zagađenog zraka u narednih nekoliko godina.

“Ja uopšte nisam imao pojma da je ovaj zagađeni zrak štetan za zdravlje građana. Mi smo mislili da je to totalno bezopasno. Istina padne malo magle na grad, ali to je prirodna pojava. Zahvaljujem se gospodinu Nozdrvi što mi je otvorio oči za ovaj veliki problem. Zdravlje građana nam je na prvom mjestu i ne želimo da im bude loše. Zrak je takav kakav je, ali mi ćemo potruditi da bude bolje, a do tada poručujem građanima da dišu samo kada moraju i ništa preko toga”, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.