Novi zakoni koji sve više sankcionišu slobodu govora u Republici Srpskoj, iz dana u dan postaju sve rigorozniji. Nakon medijskih cenzura, na red su došli i privatni profili na društvenim mrežama.

“Do sada već aktivno radimo na monitoringu i sankcionisanju svih statusa na društvenim mrežama Facebook, LinkedIn i Twitter, od sada svim silama ulazimo i na društvene mreže na kojima se ne objavljuju statusi već samo fotografije i videa. Cilj nam je da napravimo jednu apsolutnu kontrolu i da građane do kraja usmjerimo kako da koriste koju društvenu mrežu, a nije nam cilj da ih udaramo po ušima samo zbog kazni”, naveo je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Novom odredbom, od sada će se kontrolisati i filteri koji se koriste na društvenoj mreži Instagram.

“Nećemo dozvoliti građanima da koriste bilo koje filtere koji ih mogu navoditi na zapadnjačka razmišljanja. Napravit ćemo nekoliko filtera koji će biti dozvoljeni, poput trobojke, manastira u pozadini, zgrade Vlade i moje fotografije i ti će filteri biti dostupni. A ovo neke sepije, crno-bijele to neka zaborave, to ih ponukava na zapad i slobodu govora, tako da ćemo te isključiti za sve korisnike. Imat će samo ove fine naše, srpske, totalitarističke na raspolaganju”, dodao je Dodik.

Pored kontrole filtera, biće cenzurisana i muzika koja se stavlja na storijima na ovoj društvenoj mreži, pa će tako Baja Mali Knindža i slični izvođači, imati prednost u odnosu na neke sa zapada.