Poznato je da situacija u sportu i nije baš najbolja u našoj zemlji. Mnogi sportisti su se nametnuli osvajanjem medalja na velikim takmičenjima i tako sebi obezbijediti egzistenciju. Međutim, to više neće biti slučaj, vlasti u našoj zemlju zabranile su sportistima osvajanje medalja kako ne bi došli u situaciju da ih moraju financirati.

“Ovaj bezobrazluk pojedinih sportista je prešao svaku mjeru. Osvajaju medalja i onda javnost na nas vrši ogroman pritisak i mi ih poslije moramo finansirati. Evo vidite primjer recimo ove Lane Pudar koja je zlatno dijete nemam šta reći, ali mi njoj sada nakon svega moramo napraviti bazen u Mostaru da ona trenira. Znate li vi koliko košta jedan bazen da se izgradi? Sve to samo zato što je počela redovno osvajati medalje po takmičenjima. Od danas će to biti zabranjeno svim pojedincima i sportskim kolektivima koji se takmiče pod našom zastavom”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Premijer Novalić koji je i ekonomski guru za nekoliko minuta izračunao je koliko će FBiH uštediti novca ovom zabranom.

“Samo bazen košta okvirno oko 20 miliona i to bez vode, kada bi uračunali i vodu koja je poskupila dobili bi respektabilnu cifru koju ćemo uštediti ako mlada Lana prestane osvajati medalje. Pored toga gdje su ostali sportski kolektivi koji odu na neko takmičenje osvoje medalju i odma očekuju neki novac od nas. Razvukli su nas na sve strane i mi to više ne može izdržati. Ovaj način jest malo radikala, ali i neophodan”, dodao je Novalić.

Ako se kojim slučajem desi da neko iz BiH osvoji medalju on će morati platiti penal državi i vladama entitet u iznosu od po pet hiljada KM.