Svi nivoi vlasti su usvojili deklaraciju o naručivanju lošeg vremena tokom ljeta u Bosni i Hercegovini, kako bi građanima omogućili više prostora za štednju u ovim teškim periodima.

“Mi smo na nivou Republike Srpske se odazvali na upit premijera Federacije da li da naručimo loše vrijeme tokom čitavog ljeta. Smatramo da je to jako pametan potez i podržali smo tu inicijativu, jer ćemo tako građane spriječiti da više vremena provode na izletima i tako manje troše novca na zabavu. Svakako da je tu godišnji odmor, ali ovakvo vrijeme neće biti na Jadranu ili dalje zavisi gdje ko ide na ljetovanje”, rekao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Prema procjeni Zavoda za statistiku, građani će tako uštediti čak 34% svojih mjesečnih primanja, što će im napraviti enormnu razliku na financijskom planu.

“Zapravo to slobodno vrijeme izvlači najveću količinu novca mjesečno, i dobro je da se malo to reducira. Prema našim procjenama, građanin u prosjeku potroši 75 KM po glavi u domaćinstvu sedmično na slobodno vrijeme. Sada kada su svi vezani većinom za kućne aktivnosti, na nivou četveročlane porodice mjesečno govorimo o uštedi jedne kvalitetne rate za kredit”, objašnjava Smiljan Digitron ispred Zavoda za statistiku Federacije BiH.

Novim mjerama štednje se također smanjuju cijene rentanja dadilja ili boravka u vrtiću, što prema Zavodu za statistiku mjesečno sada uštedi oko 7,5% primanja na nivou domaćinstva.