Trojica lidera nacionalnih stranaka u Bosni i Hercegovini, danas su održali hitan sastanak u Gubavici kraj Žitomislića, kraj Mostara, kako bi postigli dogovor o rješavanju problema ekonomske krize u našoj zemlji.

“Godina koja je iza nas je žargonski rečeno satrala našu privredu, i mi se na legalan način nikada nećemo uspjeti oporaviti. Pred samu pandemiju, Federacija BiH je bila u najvećem piku po pitanju porasta ekonomije, i sada nas je ovo stanje vratilo dvije decenije unazad. Danas smo se usaglasili oko mjera i poteza koje ćemo povući u narednom periodu, kako bi naglo upumpali novac u budžete na svim nivoima zemlje”, ističe predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Lideri su potpisali sporazum o jednosedmičnom ratu, i detaljno dogovorili linije dejstva, način ratovanja i ko od koga da traži pomoć.

“Usaglasili smo se ko će od koga tražiti pare za humanitarnu pomoć, i također smo precizirali karakter sukoba. To će biti jedan intenzivni, ali kratki građanski rat, mahom po entitetskim linijama, u slučaju Federacije na liniji razdvajanja Hrvata i Bošnjaka, gdje smo odredili nekih dvadesetak sela koja će stradati tokom rata. Dogovorili smo se da neće biti preuzimanja teritorije nakon potpisivanja mira za sedam dana, jer su donacije jedini povod rada”, objašnjava Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Tri strane će zvanično započeti sa sukobima 20. januara, a 27. istog mjeseca će biti upriličeno i svečano potpisivane mira u Tepčićima, a biće okončan Tepčićanskom deklaracijom o prekidu bratoubilačko-ekonomskog rata.