Mostar je u našoj zemlji, ali i u regionu pored Starog most, sunčanom vremenu i dobrim ljudima poznat i po svojim ruševinama. Godinama o ruševinama niko ne brine i one predstavljaju ozbiljnu prijetnju kako stanovnicima tako i stranim turistima koji posjete ovaj grad. Ipak vlasti su nakon godina nemara najavili obnovu jedne ruševine do kraja ovog stoljeća.

“Ruševine u Mostaru su problem godinama i mnoge vlasti u našoj zemlji nisu uspjele da ga riješe. Mi ćemo pokušati kako bi ostali zapamćeni kao jednina vlast koja je bar pokušala riješiti ovaj problem. Tu imamo dosta poteškoća jer pripremili smo sredstva za obnovu samo jedne ruševine i nikako se ne možemo odlučiti koja će to biti. Onda imamo dilemu da li da objekt srušimo do kraja pa gradimo novi ili da samo renoviramo već postojeći. Usprkos svemu tome projekt obnove jedne ruševine bi trebao biti gotov do kraja ovog stoljeća”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Građani Mostara objeručke su prihvatili ovu ideju gospodin Novalića i željno iščekuju njenu realizaciju.

“Rođen sam u Mostaru i ovdje živim cijeli život, nekako sam navikao na te ruševine, ali mora se priznati da ih ima previše. Drago mi je da će vlasti napokon obnoviti barem jednu. U našoj čaršiji već se pokrenula priča koja bi to ruševina mogla biti. Ja se iskreno nadam da će to biti ona koja je blizu moje kuće jer rizikujem život svaki put kada idem do prodavnice po hljeb”, rekao je Radenko Rotkvica, penzioner iz Mostara.