Da svaka tortura nije fizička niti mora sadržavati pogrdne riječi, govori i priča o inicijativi jednog sugrađanina koji je pokrenuo inicijativu, koja je u konačnici usvojena kroz zakonsku proceduru. Vlasnici mačaka od sada će morati pripaziti koliko pričaju o svojim ljubimcima.

“Ja sam bio očajan i prinuđen da napravim ovaj potez, na koji me je natjerao indirektno moj najbolji prijatelj. Naime, on je prije nekoliko godina udomio mačku i od tada naša druženja su dobila potpuno novu dimenziju. Jednostavno više nije moguće ništa progovoriti da on svoju macu ne ubaci u razgovor. Volim i ja mačke ali ovaj nivo opsjednutosti nisam vidio nikada i bio sam primoram da pokrenem građansku inicijativi, koja je evo danas zvanično i usvojena”, ističe ogorčeni Ramiz iz Sarajeva.

Njegov najbolji prijatelj Nihad je svakodnevno bombardovao kompletno društvo pričama i fotografijama mačke, ali od sada će pripaziti kako se ponaša na druženjima.

“Vjerujem da njima to nekada predstavlja problem ali nismo baš morali doći do ove tačke. Sada jednostavno ne znam šta više da pričam sa njima i razmatram činjenicu da li da se družimo više, jer ja ako ne mogu pričati o svom Cicku ne znam šta drugo da kažem. Kazne su velike ali eto možda je ovo ipak bilo jedino rješenje, znam da me vole ali nekada znam pretjerati i sam sebi biti dosadan s tim”, govori Nihad.

Novčane kazne u iznosu od 300 do 500 KM će biti izdate svim osobama protiv kojih se podnese krivična prijava.