Svi oni koji imaju prijatelje koji ih maltretiraju sa fotografijama svojih mačaka a žive u Bosni i Hercegovini, od sada će moći mirno da spavaju. Naša država je na osnovu inicijative jednog ogorčenog građanina, usvojila zakon i ovakvo maltretiranje od sada tretira kao krivično djelo.

“Moj najbolji prijatelj mi je kao brat, dao bih mu krvi ako bi mu zatrebalo ali već duže vremena sam žrtva njegovog psihičkog maltretiranja. Naime, kada god otvorim bilo koju društvenu mrežu zatekne me na naslovnoj stranici fotografija mačke, i ne bi mu dovoljno pa mi iste redovno šalje u inbox. Pokušao sam u više navrata da mu pojasnim da me pere sa fotografijama ali neće da čuje. Nisam imao izbora i moramo sam se obratiti organima vlasti. Jeste da je puklo prijateljstvo nakon toga ali barem imam svoj mir”, govori N.N. iz Tuzle koji je pokrenuo ovu inicijativu.

U zadnje vrijeme postaje sve popularniji trend udomljavanja mačaka što je jako plemenita stvar, ali sami vlasnici se često otrgnu kontroli.

“Razumijemo frustracije velikog broja građana koji su svakodnevno žrtve ovakve vrste torture. Od sada će svi njihovi prijatelji dobro razmisliti kada naredni put krenu sa objavom fotografija mačaka. Ukoliko pređu limit od tri fotografije mjesečno, na osnovu tužbe mogu dobiti čak do tri mjeseca zatvora”, objašnjava tužilac Senad Mantil.

Svi koji žele prijaviti svoje prijatelje to mogu učiniti anonimno, samo je potrebno da prilože screenshootove objava i tužilaštvo će dalje preuzeti slučaj.