Njegovo Preosveštenstvo Episkop Zahumsko Hercegovački i Primorski g. Grigorije predstavio je danas u poslovnom centru Srpske pravoslavne crkve u Trebinju projekat “Euroblok”. Projekat predstavlja idejno rješenje za izgradnju srpske četvrti Dubrovnika, koja će pored tri hotela, četiri vinarije, bolnice, crkve i pravoslavnog univerziteta imati preko 170.000 stambenih i poslovnih jedinica.

Prema riječima vladike Grigorija, ovaj projekat razvijalo je preko deset članova arhitektonskog ekumenskog odbora Eparhije, uz sadejstvo braće sa Pravoslavnog Arhitektonskog Fakulteta u Carigradu.

“U razgovoru sa srpskom zajednicom u Dubrovniku, odlučili smo da ovom gradu vratimo njegovu pređašnu multikulturalnost, izgled i žiteljstvo. Vjerujemo da će oni, kao i prije, živjeti u miru i zajedništvu. Zato i predstavljamo ovaj projekat, koji bi našu pravoslavnu zajednicu trebalo da vrati u Dubrovnik, skupa sa stranim investitorima i braćom sa Bliskog Istoga ma koje vjere bili”, rekao je vladika Grigorije.

Vladika je obznanio da će za izgradnju ove četvrti biti potrebno 15 milijardi eura, i da su u okviru Integral Inžinjerigna već raspisali tender koji bi trebalo da odluči hoće li ga izvoditi banjalučka, beogradska ili podgorička franšiza te firme. Njegovu izgradnju podržaće u potpunosti Vlada Republike Srpske, Vlada Republike Srpske Krajine u izgnanstvu, Eparhija sjevernoameričko-južnokanadska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Turska te menadžment Srpske pravoslavne crkve.

Iako su sredstva za izgradnju ovog kompleksa u potpunosti obezbijeđena, još je rano govoriti o cijeni kvadrata u stambeno-poslovnim jedinicama. Nekadašnji gradonačelnik Trebinja, Božidar Vučurević komentarisao je za nas da će ova četvrt biti bolji, ljepši i stariji dio Dubrovnika, te da će se u skladu s tim kretati i cijene nekretnina.