Sa prvim zrakama proljeća se naslućuju i prve kiše koje već tradicionalno uzrokuju poplave širom Bosne i Hercegovine. Vlada FBiH i Vlada RS su odlučile da se ove godine kreće spremno u narednu sezonu.

Živite kao da će hiljadu godina biti lijepo vrijeme, a spremajte se kao da će sutra pasti kiša. To je naš moto i to je razlog zašto smo se odlučili za ove mjere sigurnosti. Znate koliko poplave godišnje odnesu života upravo zbog toga što većina naših sugrađana ne zna plivati i nije imalo priliku gdje da uči? Hajde što nemaju para za more, već ne mogu da skuckaju da odu vikendom na neku rijeku u našoj zemlji ili jezero. Tome ćemo stati u kraj, od ove godine uvodi se obavezan kurs plivanja za sve. Pa je l’ vako?! Kurs je obavezan, jer ne želimo da bude opet da ova vlast ne radi ništa”, izjavio je Fikret Hoštapler, predsjednik odbora SDA Maglaj.

Kurs kreće od danas i to sistematski u svim opštinama na području cijele zemlje.

“Kurs će obuhvatiti sve segmente spašavanja tokom poplava. Od početnog kursa plivanja, kako pratiti struju i ići nizvodno, do toga kako se efikasno hvatati za krovove i bandere dok vas nosi voda. Obuku ćemo posebno posvetiti spašavanju komšija druge nacionalnosti, kako bi mediji mogli da pišu emotivne i srceparajuće naslove kako je Srbin spasio Hrvata koji je spasio Bošnjaka. Dakle primarno je spašavati komšije druge vjere, pa tek onda svoje zbog ljepše slike koju ćemo poslati u svijet kako bi dobili što bolje donacije od Austrije i Turske nakon poplava. Dakle, kad vidite nekoga da se davi, prvo ga treba pitati kako se zove pa tek onda skakati. Ukoliko je pripadnik vaše nacije, sačekajte malo jer će se možda baš u tom trenutku daviti i neko ko nije vaše nacije, te on ima prednost pri spašavanju”, izjavio je Himzo Kajak, komandir civilne zaštite opštine Repuh.

Vlade će donirati i prsluke za spašavanje domaćinstvima koja žive pored obala rijeke.