Visoki predstavnik u našoj zemlji, Christian Schmidt dao je jasan rok domaćim političarima u kojem moraju donijeti novi izborni zakon. Obzirom da je taj rok odavno prošao, dogovora kao ni reakcije gospodina Schmidta još uvijek nema, to sve odaje utisak da BiH stoji na mrtvoj tački. Vladajuća koalicija zamolila je visokog predstavnika da im da još nekoliko godina kako bi se dogovorili oko novog izbornog zakona.

”Izborni zakon je opasna stvari i mi stvarno ne možemo da se dogovaramo dok smo pod pritiskom. Nećemo da žurimo i da samo reda radi donosimo tako važne zakone. Mogli smo mi donijeti zakon koji nikom ne ide u korist, ali nismo htjeli i jasno smo poručili da u BiH mi odlučujemo, a ne gospodin Schmidt. On nas je istina ispoštovao time što još uvijek ništa nije nametnuo i zahvalni smo mu na tome. Ovim putem bi ga zamolili da nam da još nekoliko godina kako bi dogovorili nešto kvalitetno i vrijedno ove zemlje”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Vladajuća koalicija kada je u pitanju izborni zakon složna je samo u tome da im treba još vremena.

“Ovo je sve premalo vremena i ne možemo se nikako tako brzo dogovoriti. Istina mene to toliko i ne zanima ja samo želi osigurati svoje mjesto u toploj fotelji Predsjedništva BiH i to je to. Sada ove tehničke izmjene mi i nisu toliko bitne, ali odlučio sam biti kolegijalan i podržati kolege koje su tražile još nekoliko godina za dogovor”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Iz ureda visokog predstavnika još uvijek nije stigao odgovor na ovu molbu, a od izvora bliskih gospodinu Schmidtu saznali smo da bi novi rok za donošenje izbornog zakona domaćim političarima mogao biti 01.03.2031. godine.