Mjesec mart je pred vratima, a vladajuća koalicije još uvijek nije uspjela dogovoriti donošenje tri ključna zakona za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. Kako bi se oslobodili pritiska i dali sebi još malo vremena vladajuća koalicija danas je tražila da se mart odgovori za nekoliko mjeseci.

“Kako sada stvari stoje nema šanse da otvorimo te pregovore. Ljudi su nam izašli u susret i ispoštovali su nas maksimalno, ali mi izgleda da ni te minimalne zahtjeve nećemo ispuniti. Mi se stvarno trudimo, ali nam slabo ide, ali ja sam optimističan i mislim da nam je potrebno samo malo više vremena. Zbog toga danas smo se dogovorili da tražimo da se mjesec mart odgodi za nekoliko mjeseci kako bi se mi uspjeli fino dogovoriti i donijeti te zakone koje EU od nas traži kako treba. Mislim da je to realan scenariji i mi ćemo sve uraditi samo nam treba malo vremena”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Ministar vanjskih poslova naše zemlje, Elmedin Konaković smatra da bi bilo najbolje mart mjesec odgoditi za minimalno pet mjeseci kako bi se postigli svi neophodni dogovori.

“Ovo je naša prilika, ali nemamo vremena za sve što traže od nas. Mart mjesec je tu za nekoliko dana, a mi još uvijek nismo ni blizu nekih dogovora. Zbog toga smatram da se mart sada treba preskočiti i odmah prijeći u april. Kada budemo spremni za nekih pet mjeseci po mojim procjenama onda ćemo fino uči u mart i otvoriti pregovore sa EU. Nadam se da nas razumiju i da će nam još jednom izaći u susret i malo odgoditi ovaj mart”, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.