Sastanak vladajuće koalicije u Mostaru bio je poprilično gubljenje vremena obzirom da nije bilo nikakvog pomaka kada je bilo kakav dogovor u pitanju. Želje svih strana su poznate, ali obzirom da ni jedna strana ne želi popustiti čini se da je dogovor daleko. Kako bi se udovoljilo HDZ-u, vladajuća koalicija ipak je uspjela dogovoriti uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH.

“Sastanak u Mostaru je bio pravi debakl i nismo se ništa uspjeli dogovoriti. Međutim, ipak bilo je nekog pomaka kada je u pitanju HDZ. Svi znamo da gospodin Čović želi mjesto u Predsjedništvu BiH i da će pristati na sve ostalo ako mu to obećamo. Obzirom da izborima neće biti nikad izabran mi smo morali to riješiti na neki drugi način. Dogovorili smo uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH koje će biti rezervisano za gospodina Čovića. Na ovaj način smo uspjeli napraviti blagi pomak naprijed i barem jedan problem riješiti”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Gospodin Čović predstavio je ovaj dogovor kao pobjedu HDZ-a kao i veliki korak naprijed kada je evropski put naše zemlje u pitanju.

“Ja sam od početka ovih pregovora imao samo jedan cilj, a to je mjesto člana Predsjedništva BiH. Sada sam to dobio i oni više nemaju nikakvih problema sa mnom kao ni sa HDZ-om. Uraditi ćemo šta god treba i usvojiti bilo koji zakon. Jedini problem sada ostaje sa Miloradom Dodikom i SNSD-om. Kada to riješimo onda na miru možemo u EU. Mislim da je ovo historijiski trenutak za našu zemlju i sve Hrvate u njoj”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.