Na 89. sjednici Vlade Kantona Sarajevo donesena je odluka o postavljanju keš automata za nepropisno parkiranje u ovom kantonu.

Ova odluka se, kako kažu, orijentiše tako da se uštedi vrijeme, novac, a usput napuni budžet kantona od sredstava nepropisnog parkiranja.

“Zbog raznih dogovora s policijom, zbog njihovog rada na terenu, ali i nerada kojem sve više svjedočimo, mi smo smislili ovaj način naplate nepropisnog parkinga. Jer, ako platite na automatu odmah, onda imate popust od 75% što je manje nego da platite kaznu, a ublizu sa onim koliko biste mita dali policajcu da vas u potpunosti pusti”, rekao je Elmedin Konaković, Premijer Kantona Sarajevo.

Radna grupa za tehničke izvedbe planira uvođenje ovakvog rješenja i za pješake. Naime ideja bi bila da se postave automati na sitan novac blizu semafora sa pješačkim prelazima. Ukoliko vam se žuri, ubacite dvije konvertibilne marke, uzmete račun i pređete na crveno svjetlo.

“To bi bilo odlično, jer bismo preskočili cijeli dio oko zaustavljanja, uzimanja dokumenata, imena, prezimena i svih potrebnih ličnih podataka za pisanje kazne. Tu imamo dodatno oduzimanje vremena osobi kojoj se žuri, jer da se njoj ili njemu ne žuri, ta osoba ne bi prelazila na crveno. Onda tu ima izazivanje empatije kod pripadnika policije gdje se, kako smo čuli, nerijetko desi da im policajci oproste i ne pišu kaznu. Ovako bi se taj proces ubrzao. Ubacite dvije konvertibilne marke, izađe vam račun i ako vas zaustavi policija, vi samo pokažete to i oni vas dalje ništa ne pitaju, a vi odete svojim poslom”, dodao je Konaković.