Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo nakon dugih i teških pregovora pronađena su sredstva za odlazak u penziju nekoliko radnika GRAS-a. Iako je uslov za odlazak u penziju za muškarce 67 godina Vlada KS ipak nije ispoštovala ovaj zakon i poručila da će u penziju moći otići samo oni radnici GRAS-a koji imaju preko 90 godina.

“Današnja sjednica je bila naporna i teška za sve koji su u njoj učestvovali. Mislili smo prvo izbijači ovu temu, ali ipak nismo mogli. Situacija u kantonu je teška i ne možemo dozvoliti da svako ide u penziju kako želi. Koliko vidimo ovi radnici GRAS-a dobro rade i u svima njima ima još snage, osim u jednom mašinovođi koji zbog godina slabije vidi. Ipak pritisnuti od strane javnosti morali smo popustiti i nekako naći sredstva da penzionišemo sve koji imaju preko 90 godina. Cijeli proces uvezivanja staža i odlaska u penziju trajat će još najmanje pola godine, ali šta je tu je”, rekao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Ova vijest naišla je na veliko zadovoljstvo svih radnika GRAS-a koji su stekli pravo na penziju.

“Drago mi je što ću napokon imati vremena da se družim sa praunucima i da provodim više vremena sa njima. Moram priznati da me ni zdravlje ne služi baš najbolje i svaki dan se bojim da ću nekoga udariti dok vozim tramvaj. Svaka čast Vladi KS-a što je napokon našla sredstva za naše penzionisanje”, rekao je dido Muamer, vozač tramvaja iz Sarajeva.