Članovi Vlade Kantona Sarajevo, predvođeni ministrom komunalne privrede i infrastrukture Srđanom Mandićem danas su s novinarskim ekipama organizovali jednodnevni izlet u Visoko. Tom prilikom javnost su upoznali sa zaista nevjerovatnim otkrićem.

Naime, riječ je o piramidi koju su kao administrativno-poslovni objekat koristili predstavnici Stranke demokratske akcije i njihovi poslovni partneri. Inače, prolazeći pored brda piramidalnog oblika ni najstariji Visočani nisu mogli posumnjati da bi tu mogao biti ušuškan luksuzni objekat s apartmanima i poslovnim prostorima.

Na teren je brzo izašao i čuveni stručnjak za brda piramidalnog oblika Semir Osmanagić, koji je potvrdio istinitost navoda resornog ministra. Kaže, pronađena piramida je tri puta veća od Bosanke piramide Sunca, koju je upravo on pronašao prije više od deset godina.

Arheološkom analizom zidina ovog objekta može se utvrditi da su piramidu sagradili praosnivači Stranke demokratske akcije u kasnom neolitu, sedam hiljada godina p.n.e. SDA je tokom procesa modernizacije u objekat ugradila rasvjetu, vodu i novu stolariju. Inspektori KJKP Vodovod i kanalizacije su utvrdili da su svi priključci za vodu nelegalni, te da je utrošak daleko veći od očitavanog. Isto je i sa strujom.

Novinari su prilikom obilaska objekta uočili prelijepe motive zidnog slikarstva, gdje dominira zelena boja, ali i brojna vajarska ostvarenja s likovima aktuelnog rukovodstva stranke.

Budući da je piramida javno dobro, Vlada Kantona Sarajevo najavila je da će ga pretvoriti u turističko-arheloški park, koji bi posjetiteljima služio kao spomenik najdužoj faraonskoj vladavini u historiji čovječanstva.