Skupština Vlade Kantona Sarajevo usvojila je odluku da iz Sjedinjenih Američkih Država pozovu pleme Indijanaca, tj. autohtonih Amerikanaca da otplešu jedan kišni ples kako bi obezbijedili kvalitetan priliv vode u Kantonu Sarajevo.

“Svi pričaju  o modernizaciji sistema, raznim tehnologijama. Mi smo odlučili da idemo u kontra smjeru. Evo vidite kako se poljoprivreda vraća korijenima i sve više se cijeni organska proizvodnja i ono što se pravi kao što se pravilo prije 500 godina. To se pokazalo kao vrlo uspješno, jer sve više ljudi želi da se vrati korijenima i onome kako se to nekad radilo. Zašto ne bismo i mi? Tako smo došli na ideju da probamo sa nečim što se radilo prije nekoliko stotina godina. Dolaze izbori, razumljivo je da smo morali nešto napraviti radikalno, a mislimo da je ovo neki optimalan potez da uradimo, a imat ćemo koga i da krivimo ako vode ne bude”, rekla je Ana Babić.

 

Kako saznajemo, ples koji su koristili Indijanci iz plemena Čiroki će se odigrati ispred prostorija KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo, kako bi što veći broj vode uspio sići u njihove rezervoare.

“Mi ćemo dati sve od sebe da otplešemo što bolje i kvalitetnije, ne bi li kiša probila po rezervoarima ViK-a. Uradili smo istraživanje koji su oblaci, a i koje struje treba da prizovemo. Ono što malo zamjeramo jeste da su nam ponudili neku cifru ispod cijene, pa ćemo mi to uraditi malo slabije nego inače, ali eto najbolje što može za tu cijenu. Znamo mi da su Irokezi i Navaho nudili 30% popusta, ali naša tradicija i kvalitet su nepobitni i nemogući za ignorisati. Jednostavno imamo brand i ako želite najbolji ples, uzećete nas”, rekao je Kachada Izusa, koordinator plesne grupe “Dundul crew”.

Spekulira se, ali i pomalo strahuje da će Irokezi i Navaho uložiti žalbu na tender, te će se procedura zaustaviti, a Sarajevu je jako potrebna voda.