Na vanrednoj sjednici Vlade Katalonije, donesena je odluka o pomjeranju Dana žena na 9. mart zbog pobjede Barcelone nad Paris Saint Germainom.

Razlog za ovu odluku, navode iz Vlade, jeste historijska pobjeda Barcelone i prvi put u historiji Lige prvaka, stizanje rezultata od 4:0.

“Mi smo ovo odlučili da bismo zaštitili taj ženski praznik. U Kataloniji poslije jučer niko više ne bi znao za Dan žena, jer će svi da slave historijsku pobjedu Barcelone i stizanje rezultata od 4:0. Da bismo ženama i dalje pružili dan kad će dobijati poklone i pažnju, mi ćemo Dan žena prebaciti na 9. mart”, rekao je Predsjednik Katalonske Vlade Carles Puigdemont Casamajó.

Ova odluka podijelila je feminističku aktivističku scenu u Kataloniji. Postoje dva korpusa. Jedna struja podržava odluku u potpunosti, a druga zahtijeva da im se na raspolaganje stavi 10.000 besplatnih godišnjih ulaznica kako bi podijelili svojim članicama i ženama generalno.

“Ovo je sveti dan za našu državu, ovaj nije državu nego eto ovu teritoriju, ono Kataloniju. Barcelona je mnogo iznad svega, pa i iznad feminizma, jednakosti i prava. Stoga podržavamo ovu odluku, ali bi bilo dobro da dobijemo od kluba tih 10.000 ulaznica da možemo i mi ići na utakmice, pa možda i neki VIP da malo sjednemo s fudbalečrićima he he”, izjavila je Adriana Blanc, Predsjednica Izvršnog odbora Ženske mreže Barcelona.