Zbog nestašica vode, zaleđenih cijevi, kvarova na cijevovodima i generalno lošim instalacijama, Vlada Kantona Sarajevo ima novi način uštede vode. ”Family flush” ili ”obiteljsko puštanje vode” podrazumijeva puštanje vode u WC šolji tek nakon što cijela porodica obavi nuždu.

Po dogovoru, porodice mogu odabrati žele li pustiti vodu na kraju dana, ili odabrati neko drugo vrijeme u toku dana kada će puštati vodu. Maksimalno su dozvoljena dva puštanja vode u toku dana, što je u prosjeku 7-10 litara vode. Za sva prekoračenja naplaćivat će se kazne u iznosu od 300-3000 KM.

”Građani puštaju vodu pretjerano i tome se mora stati u kraj. Ne može se poslije ispuhivanja nosa i jedne maramice u WCu odmah puštati vodu. Isto je i sa malom nuždom. Zašto puštati vodu nakon male nužde, poklopite samo školjku, ne smrdi, ne vidi se, onaj tko dođe poslije vas uradi isto i tako štedimo vodu.” kažu iz Vodovoda.

U zgradama Vlade ovaj sistem je odavno na snazi. ”Mi koristimo Family flush već godinama, niko ne pušta vodu, niti pere ruke, na kraju dana čistačica pusti jednom vodu za sve nas i to je to.”, poručuju iz PR službe Vlade Kantona.