Sarajevo polako ali sigurni postaje najopasniji grad u Evropi. Stalne pucnjave, ranjavanja pa čak i ubistva navele su vlasti Kantona Sarajevo da uvede određene mjere u cilju poboljšanja sigurnosti građana. Tako je od danas strogo zabranjeno izlaziti iz kuće bez pancira.

“Sigurnosna situacija nije na nekom zavidnom nivou i to nam je svima jasno. Mislim da imamo ozbiljnih problema, ali isto tako mislim da se možemo izboriti sa njima. Nakon ovih zadnjih dešavanja odmah smo imali hitni sastanka na kojem smo donijeli nekoliko regulativa koje će podignuti stepen sigurnosti građana na jedan veći nivo. Zabranili smo svima da iz kuća od sada izlaze bez pancira. Nikad ne znate kada neko može pucati na vas ili kada vas može pogoditi neki zalutali metak. Mislimo da je ovo odlično za početak, a kasnije ćemo da vidimo šta i kako dalje”, rekao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Gospodin Katica poručio je također da ova zabrana stupa na snagu odmah i da će se strogo kažnjavati svi oni koji je ne budu poštovali.

“Mislim da vam vaš život treba biti prioritet, ali ako ne budete poštovali ove zabrane mi ćemo morati reagovati. Od danas se formira posebna jedinica MUP-a koje će pratiti ko nosi pancir, a ko ne. Ljudi koji ne budu nosili pancire biti će kažnjeni novčanom kaznom od dvije do pet hiljada maraka. Mi moramo podignuti stepen sigurnosti kako znamo. Panciri će također biti obavezni i na bazenima, sportskim događajima, ali i u svakodnevnom životu recimo kada idete prošetati ili u prodavnicu”, dodao je gospodin Katica.