Već je prošlo nekoliko dana, otkako je obnovljen plamen i spomenik na Vracama, koji simbolizira borbu protiv fašizma, a spomenik je još uvijek netaknut. Na mjestu na kojem je bio i prije rata, sada pravi još veću simboliku, obzirom da je na liniji razdvajanja dva entiteta. Vlada Kantona je uputila iskreno izvinjenje svim stanovnicima, jer spomenik još nije napadnut.

“Stvarno je nestvarno da nikome nije palo na pamet da počini neki vandalski čin na obnovljenom spomeniku. Znamo procenat fašizma i netrpeljivosti u našoj zemlji, naročito prema antifašističkim spomenicima, te nas zapanjuje činjenica da se stanovništvo smirilo. Upućujemo iskreno izvinjenje, te ovom prilikom dajemo javno obećanje da ćemo učiniti nešto po tom pitanju”, istakao je premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto.

Vlada će odvojiti adekvatna sredstva za rješenje ovog problema, te obećavaju akciju u najkraćem mogućem roku.

“Mi smo iz budžeta odvojili oko 5.000 KM za usluge vandalizma, obzirom da smo angažovali najveće eksperte iz oba entiteta. Ovo je idealna prilika za vandale da sarađuju, te da svojim primjerom pokažu da je suživot u fašizmu itekako moguć u ovoj zemlji. Planiramo angažovati devet vandala, po tri iz svakog narode, te se nadamo da ćemo još noćas, imati jedan divan i razrušen objekat”, dodao je Forto.

Vandalski tim će najnovijim metodama, učiniti spomenik gotovo nemogućim za ponovnu obnovu, te tako pokazati sposobnost i želju naše omladine, za boljim i zdravijim fašizmom.