Vlada Kantona Sarajevo objavila je izvještaj u kojem smatraju da je stepeni sigurnosti u glavnom gradu naše zemlje zadovoljavajući. To možda jeste istina ako izuzmemo svakodnevne pucnjave. Kako bi još više povećali stepen sigurnosti iz Vlade Kantona Sarajevo najavili su početak podjele pancira građanima.

“Istina je da imamo svakodnevne pucnjave i to je činjenica, ali kada se to zanemari stepen sigurnosti je i više nego zadovoljavajući. U pucnjavama do sada i nije stradalo toliko ljudi skoro pa u 70% slučajeva sve ostane samo na ranjavanju što je morate priznati zadivljujući procenta. Ipak pod pritiskom građana i u nadi da ćemo stepen sigurnosti podignuti na jedan veći nivo mi smo odlučili početi sa podjelom pancira građanima. Šta će vas polje zaštiti od pucnjava nego pancir, a mi smo kupili najkvalitetnije”, rekao je Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo.

Gospodin Uk pozvao je sve građane da se prijave u prostorije kantonalne vlade gdje će dobiti upute kako da preuzmi svoj pancir.

“Mi sada već imamo dosta zainteresovanih, ali pancira nema za sve to odmah mogu da kažem. Svi koji žele pancir neka nam se jave u vladu pa ćemo ih mi uputit dalje. Kada uzmete pancir dužni ste ga svakodnevno nosati kada idete napolje, šetate ulicom ili radite bilo kakvu drugu aktivnost koja uključuje izlazak na otvoreno. Mislim da je to fer i pošteno. Oni koji ne žele nositi pancire nam potrebe ni da ga uzimaju. Sarajevo je jedini grad na svijetu koji je na ovaj način odlučio riješiti problem sigurnosti građana. Ukoliko se ovo pokaže kao dobro rješenje imamo u planu i nabaviti šljemove”, dodao je Uk.