Obrazovni sistem u našoj zemlji je na klimavim nogama, a najgora situacija je svakako u Kantonu Sarajevo. Nasilni učenici i nemoćni nastavnici su samo neki od problema sa kojima se obrazovni sistem bori. Vlada Kantona Sarajevo danas je objavila listu predmeta sa kojima će učenici u budućnosti smjeti udarati nastavnike.

“Imamo velikih problema sa nasilnim učenicima kojima niko ništa ne može. Vrše nasilje nad nastavnicima i profesorima što je stvarno sramota. Do sada su učenici imali tu slobodu da nasilje vrše sa predmetima kojima žele, ali od sada to neće biti slučaj. Objavili smo listu predmeta sa kojima će od sada biti dozvoljeno udarati nastavnike. Gledali smo da to budu neki bezopasni predmeti poput linijara ili gumica za brisanje. Na ovaj način ćemo malo zaštiti nastavnike koji će od sada znati od čega dolazi opasnost, a ne da žive u neizvjesnosti”, rekla je Naida Hota-Muminović, ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo.

Ministrica Naida Hota-Muminović samo za naš portal objavila je još nekoliko predmeta sa ove liste.

“Do sada su učenici bili zaista kreativni i inovativni kada je nasilje nad nastavnicima u pitanju. Znali su ih recimo gađati šestarima, što je od sada strogo zabranjeno obzirom da nema šestara na listi. Međutim, na listi se nalaze drvene olovke koje mogu biti dosta jeke, drveni prutovi, ali samo oni koje učenici mogu ubrati u krugu škole i sveske sa debelim koricama. To su samo neki od dozvoljenih predmeta sa kojima će učenici moću udarati nastavnika, a da ih ne povrijede puno”, dodala je Naida Hota-Muminović.