Zbog obilnih padavina u našoj zemlji, Vlada Kantona Sarajevo je sazvala hitnu sjednicu, kako bi se riješio problem javnog prevoza u našem gradu. Kolektivnom odlukom je izglasano da se ukida GRAS, te se potpisuje ugovor s Jadrolinijom.

Mi smo odmah nakon sjednice kontaktirali upravu Jadrolinije, te zatražili hitan primjer ugovora o saradnji. Ono što tražimo u prvoj narudžbi je tri trajekta, osam brodica, te 12 malih brodova za brdske linije. S obzirom na to da je situacija u gradu takva da iz minute u minutu raste nivo vode, te vozila gotovo da i ne mogu da se kreću po ovakvom vremenu, smatramo da je ovo jedini način da se riješi ovaj problem”, istakao je Edin Forto.

Od Jadrolinije se traži da do sutra dostavi naručeni materijal, kako bi omogućili građanima mogućnost javnog prevoza.

“Što se tiče karata, cijene će biti iste, dok će osobe koje posjeduju mjesečnu kartu moći također koristiti usluge trajekta i brodice. Penzioneri će imati prednost po pitanju ukrcavanja, kao i mjesta za sjedenje. Trajekti će također moći transportovati automobile obzirom da se ne može voziti po ovakvom vremenu. Što se tiče revizora, ukoliko nekoga uhvate bez karte, zbog sigurnosnih razloga će putnicima morati davati šlauf prilikom izbacivanja iz prevoza”, dodao je Forto.

Što se tiče taksi prevoza, oni će do daljnjeg saobraćati u malim čamcima s Tomos motorima od 4,5 konja.