Zagađen zrak gorući je problem svih građana BiH posebno u zimskim mjesecima kada život u većim gradovima postaje nemoguć. Kanton Sarajevo i glavni grad naše zemlje najviše su pogođeni ovim problemom. Zbog svega toga Vlada KS-a sa Edinom Fortom na čelu odlučila se za inovativno rješenje. Kako su najavili Vlada KS-a planira postaviti dva velika ventilatora na ulaz u grad i na taj način raspuhati zagađeni zrak.

“Ovaj problem već godinama mori građana Sarajeva i niko do sada nije prstom pomakeo da to riješi. Mi smo sada čvrsto odlučili da građani Sarajeva imaju čist i svjež zrak u bilo koje doba godine. Dugo smo vijećali i razmišljali na koji način da se riješimo zagađenog zraka i došli na moram priznati genijalnu ideju. Postavit ćemo dva velika ventilatora na ulaz u Sarajevo i oni će 24 sata dnevno raditi punom parom i tako “tjerati” zagađeni zrak iz našeg grada”, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajeva.

Gospodin Forto napomenuo je da on nije siguran gdje će zagađeni zrak na kraju završiti, ali i naglasio da ga za to nije briga.

Meni je svejedno hoće li taj zagađeni zrak otići u Ze-Do kanton ili negdje drugo. U Zenici su svakako naviknuli na zagađenje i građani su stvorili neku otpornost na to tako da im je svejedno. Meni je bitno da je u Sarajevu zrak čist kao da ste na Alpama. Ventilatore kupujemo i potrudit ćemo se do nove godine da oni počnu sa radom”, dodaje Forto.

Prema nezvaničnim informacijama Kanton Sarajevo će morati izgraditi nove četiri termoelektrane koje će napajati ventilatore za raspuhivanje zagađenog zraka.