Prosvjetni radnici održali su velike proteste ispred zgrade Vlade HNK nezadovoljni odnosom vlasti prema njima. Loši uslovi rada natjerali su prosvjetne radnike da svoja prava potraže na ulici. Vlada HNK odlučila je odmah reagovati i obećala prosvjetnim radnicima kupovinu novih kreda nakon protesta.

“Stvarno je sramota u kakvom stanju se nalazi obrazovni sistem koji treba da je stub jedne države. Ovo je stvarno katastrofa i mi ne znamo više šta da radimo. Izašli smo na proteste jer više nismo znali kako da se ponašamo. Tražimo samo minimum minimuma što je dovoljno da se čovjek osjeća barem malo dostojanstveno ako je to ikako moguće. Vlada HNK je saslušala šta imamo za reći i pročitala naše poruke koje smo napisali na transparentima i odlučila reagovati na čemu im zahvaljujemo”, rekao je Milenko Ploča, profesor iz Mostara.

Vlada HNK odlučila je odmah pomoći prosvjetnim radnicima i obećala kupovinu novih kreda koje će im olakšati rad.

“Stvarno nam je žao što su prosvjetni radnici dovedeni do toga da svoja prava moraju tražiti na ulici. Mislim da je to velika sramota za nas i odlučili smo hitno reagovati. Kupit ćemo prosvjetnim radnicima nove krede koje bi im dosta mogle olakšati uslove rada. Za sada nemamo mogućnost da uradimo više, ali svakako nam je plan u budućnosti da malo pripazimo prosvjetne radnike jer bez njih ne možemo. Nove krede bi trebale biti u našoj zemlji već početkom idućeg mjeseca kada ćemo ih podijeliti po školama i tako usrećiti nastavnike i profesore”, rekla je Marija Buhač, predsjednica Vlada HNK.