Pandemija u našoj zemlji je praćena ekonomskom krizom, zbog čega dolazi do sve češćeg donošenja odredbi o ograničenju rasta cijena. Posebno u sferi konzumiranja šiša, čije su cijene počele naglo da rastu od početka pandemije.

“Na današnjoj sjednici Vlade smo donijeli nekoliko hitnih mjera, a najbitnija je bila upravo ova oko ograničenja rasta cijena šiša. Svjedoci ste u kojim količinama se konzumiraju nargile u našoj zemlji, i da je to jedna od vodećih grana ugostiteljstva. Doduše sada ugostiteljski objekti ne rade, ali građani masovno kupuju čajeve i arome za kućnu upotrebu”, kaže premijer Vlade Federacije Fadil Novalić.

Da nisu spriječili ovim potezom rast cijena šiša, Novalić pretpostavlja da je moglo doći do velikih državnih nemira, za šta sada nemamo snage ni sredstava da se borimo.

“Vidite u kakvom jadu o situacije trenutno živimo, posljednje što nam treba su ulični nemiri i nasilje. Nemamo jednostavno mogućnosti da se i protiv toga borimo, jadni ne znamo odakle da naručimo vakcine, a ne da sad smirujemo proteste po ulicama. Mladost je bila ogorčena, na ivici su ludila i mi ih apsolutno razumijemo. Ovim potezom ćemo, ako ništa, omogućiti im konzumaciju šiša po normalnim cijenama”, dodao je Novalić.

Pored šiša, Vlada Federacije razmatra i ograničenje cijena rasta proizvoda poput rizli, duhana, energetskih pića i dvolitri, s obzirom na to da se ovi artikli najviše trenutno prodaju na tržištu.