Nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica uzdrmala su ionako klimave budžete građana naše zemlje. Zavod za statistiku izračunao je da potrošačka korpa ove godine iznosi skoro duplo više od minimalne plate u našoj zemlji što je znak za uzbunu. Kako bi malo smirili situaciju iz Vlade FBiH poručili su građanima da ne jedu skupe stvari.

“Naši građani su dosta razmaženi po pitanju hrane posebno. Svi bi oni svaki dan da jedu meso, piju sokove i onda nama ovamo kukaju kako im je sve skupo. Ne mora se svaki dan jesti teletina ima odličnih vegetarijanskih opcija poput tofua koji ima ukus skoro kao i meso, ali uopšte nije toliko skup. Pored toga morate malo stegnuti kaiš, a ne samo kukati okolo i govoriti kako su namirnice skupe. Jesu skupe, ali za sve postoji jednako dobra zamjena”, rekao je Šaćir Teletina, savjetnik za poskupljenja u Vladi FBiH.

Gospodin Teletina naveo je i da građani prate akcije proizvoda koji su pred isticanjem roka te da oni znaju biti na akciji i preko 50%.

“Akcije su čudo jedno u našoj zemlji. Posebno kada nekim proizvodima ističe rok trajanja. Ja sam nekoliko puta jeo proizvode koji su izvan rok i ništa mi nije bilo. Također, akcije jedna plus jedan gratis su odlične ako želite malo uštediti novca. Sve se može kada ste snalažljivo, ali najlakše je kukati. Vlada FBiH će u narednim danima izdati niz uputa kako da preživite ova poskupljenja i da malo dođete sebi od ovih visokih cijena”, rekao je gospodin Teletina.