Trenutna svjetska kriza uzrokovala je veliku inflaciju koja je godina neke od najstabilnijih valuta svijeta. Kako to obično biva ni konvertibilna marka nije prošla bez posljedica. Zbog cijele ove situacije oko inflacije Vlada FBiH najavila je uvođenje kovanice od 1 fening kako bi bar malo spasila ekonomiju u našoj državi.

“Primjetili ste da sve poskupljuje i da konvertibilna marka pada na svjetskom tržištu. Mislim da na to ne možemo baš toliko uticati, ali možemo probati. Odlučili smo uvesti kovanice od jednog feninga i tako probati spasiti cjelokupnu ekonomiju. Kovanice od jednog feninga bi trebala biti u opticaju od polovina 2023. godine kako bi što prije mogli početi raditi na oporavku ekonomije. Ovo će se odraziti i na cijene u trgovinama kao i na plate pa će tako minimalna plaća porasti na za tri feninga koja sada možemo isplatiti radnicima”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Ekonomski stručnjaci komentarisali su ovu zanimljivu odluku Vlade FBiH, ali i objasnili koje posljedice može prouzrokovati uvođenje kovanice od jednog feninga.

“Nije loše da se nekako proba raditi na oporavku ekonomije u BiH, ali mislim da nam to neće pomoći. Može samo dodatno zakomplikovati stvari, a ništa dobro neće uraditi. Mislim da bi bilo dobro da je cijela stvar urađena još prije desetak godina, ali sada nema nam pomoći. Cijene svega rastu, a plate ostaju iste i većina ljudi na rubu siromaštva i tu nikakva kovanica od jednog feninga neće pomoći”, rekao je Selver Kamata, stručnjak za ekonomiju BiH.