Vlada FBiH šokirala je apsolutno sve građane naše zemlje kada je najavila da će povećati penzije za čak 11%. Ova vijest se poput munje proširila našom zemljom, a penzioneri su već počeli smišljati planove na šta će potrošiti ovo povećanje. Međutim, danas je Vlada FBiH donijela odluku da zbog bahatosti pojedinih penzionera do povećanje ipak neće doći.

“Mi smo bili voljni da penzionerima pružimo dostojanstvenu starost i našli nekako novac za povećanje od rekordnih 11% što je morate priznati za svaku pohvali. Odmah se osjetila euforija u našoj zemlji i ja sam postao najomiljeniji čovjek. Međutim dobili smo dojave sa terena da se pojedini penzioneri baš bahate i nenamjenski troše povećanje koje smo im omogućili. Bilo je tu svega od kupovina televizora do ljetovanja na Maldivima i skijanja na Alpama. Nama svakako nije u cilju da budu toliko sretni pa smo odlučili ipak ukinuti povećanje penzija koje smo obećali”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Gospodin Novalić ovo ukidanje povećanja penzija pravdao je i brigom za penzionere.

“To su sve naši djedovi i nane mi moramo brinuti za njihovo zdravlje. Šta sada kada neko od njih ode na Maldive i nešto mu se tamo desi opet bi mene krivili. Ja ne želim tu ljagu na svom imenu. Brzo smo shvatili da smo malo prenaglili sa povećanim i riješili problem bije nego što je on i nastao. Ovo nam je škola da moramo ići polako sa bilo kakvim povećanjima primanja u Federaciji bilo to plata ili penzija”, dodao je Novalić.

Prema pisanjima medija nakon ovog skandala i bahatog ponašanja penzioneri novo povećanje penzija mogu očekivati tek 2035. godine ako do tada ne budu pravili nikakve incidente.