Loša ekonomska situacija prouzrokovana pandemijom koronavirusa, znatno je oslabila ekonomiju ne samo u BiH, već i u čitavom svijetu. Zbog slabljenja budžeta, Federacija BiH je primorana da uvede dodatne poreze, kako bi što prije napunili budžet.

“Vidjeli ste već naše prethodne objave na šta smo sve stavili porez, ali vjerujte mi da nemamo druge opcije sem te. Moramo na neki način osigurati sredstva, od kojih ćemo sutra investirati u obrte i podizati standard građana ponovo. Pandemija koronavirusa nas je sve unazadila i ostavila je ogromne posljedice. Moram upozoriti građane da je pred nama jedan težak period, u kojem ćemo morati malo stisnuti zube kako bi ga predeverali”, navodi premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Pored oporezivanja toplog obroka, karte za prevoz, prebacivanja ušteđevine sa roditelja na dijete, vlada je odlučila inkasirati i na nekim svakodnevnim aktivnostima.

“Porez na topli obrok i kartu je dobra stvar, ali nije česta. Ona se desi jednom mjesečno i to je to, u nekim firmama jednom u tri mjeseca. Zato smo se odlučili oporezovati stvari koje su gotovo svakodnevne, poput šišanja, rezanja noktiju, pranja automobila, kupanja, izvođenja pasa u park, parkiranja ispred zgrade, sjedenja na kafi duže od dva sata, korištenje Facebook messengera, smijanje glasnije od 2 decibela, otvaranje prozora na kant, bacanje smeća u akšam, sjedenja prekrštenih nogu i prelaska ulice više od tri puta dnevno”, dodao je Novalić.

Nametnuti porezi bi trebali biti na snazi barem naredne dvije godine, kada bi se već mogao očekivati određeni oporavak ekonomije, nakon kojeg će se razmotriti ukidanje navedenih nameta.