Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u hitnom postupku izvršila je ukidanje mogućnosti odgovaranja za privredni kriminal koji se desio tokom trajanja pandemije virusa COVID-19. Kako iz Vlade govore, ova odluka vrijedi za sav privredni kriminal eventualno počinjen u periodu od početka pandemije pa sve do ukidanja stanja nepogode.

“Morali smo da izađemo u susret svima za koje postoji osnova sumnje da su počinili neku vrstu privrednog kriminala. Teška su ovo vremena i razumijemo da su postojali ljudi koji su morali pronaći neki način da se snađu i da omoguće sebi i ljudima oko sebe pristojan i lagodan život. Svako vrijeme donese neku mogućnost da se zaradi i da se zbrine porodica, a ovaj put je takvu priliku proizvela pandemija virusa. Mi osjećamo obavezu da najugroženijim članovima našeg društva omogućimo da bez neke velike kazne omoguće sebi pristojan život. Nakon što ova pandemija i ludnica završi privredni kriminal će ponovo biti vraćen u spisak zakonom kažnjivih djela, ali o tom, po tom, nije nam žurba još uvijek” – izjavio je za naš portal predstavnik Vlade FBiH Edin Hohštapler.

Privredni kriminal, kao što je općepoznato, doživio je procvat tokom pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, te je osjetan rast u odnosu na prethodne mjesece ove godine.