Vlada FBiH danas je na hitnoj sjednici donijela odluku o novoj titulu koja će krasiti samo odabrane. Radi se o tituli doživotnog direktora javnih institucija koja je rezervirana samo za porodici i prijatelj osoba na vlasti ili ljude koji imaju poseban odnos sa vladajućom strankom u tom trenutku.

“Svi znate da je trend u našoj državi da čim dođe neka nova stranka odmah zamijeni sve ove direktore koje smo mi postavili. Mi ne želimo da se to više dešava i da gubimo obraz zbog gluposti. Zamislite samo postavimo nekoga na funkciju direktora i taj neko samo što se navikne bude smijenjen i kao zadnja krpa bačen na biro. Zbog toga smo odlučili da uvedemo ovu titulu doživotnog direktora javnih institucija koja, kako joj i sam naziv kaže garantuje doživotnu direktorsku poziciju”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Gospodin Novalić u nastavku je govorio kako se može doći do nove titule kao i kako će sve to funkcionisati u praksi.

“Pa neće biti lako doći do ove titule običnom svijetu. Recimo ako se član porodice ili blizak prijatelj sa nekim ko vas može postaviti na funkciju direktora onda neće biti teško. Kada jednom dobijete ovu tituli ona važi do kraja života samo još nismo precizirali možete li promijeniti javnu ustanovu ili ćete doživotno biti direktor jedne te iste”, dodao je Novalić.

Ako se sve ovo pokaže dobro u praksi Vlada FBiH najavila je i titule “doživotnog delegata”, “doživotnog savjetnika” kao i “doživotnog premijer FBiH”.