Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na vanrednoj konferenciji za medije održanoj danas, prije pauze za ručak, izdala preporuke za ponašanje građanima u periodu dok traje štrajk zdravstvenih radnika u FBiH. Naime, jedan od osnovnih i najinovativnijih prijedloga Vlade jeste taj da se građanima savjetuje liječenje sunčevim zrakama dok se ovaj štrajk sam od sebe ne zaustavi.

“Naša dužnost je da dragim biračima, sadašnjim i budućim, damo pravilne savjete za ponašanje dok ovakva situacije u našem zdravstvenom sistemu traje. Budući da su se ovi doktori i ostali koji se bave humanim radom odlučili da opet prave neke štrajkove i traže probleme ne bi li uskladili svoje plate s platama vozača u GRAS-u, dužnost nas je da pacijentima damo uputstva za lakše podnošenje krize. Liječenje uz pomoć zraka sunca se prije nekoliko hiljada godina aktivno upotrebljavalo na prostoru cijele planete i ne vidimo problem da se tako progresivnim praksama iz prošlosti vratimo. Besplatno je, efikasno i ne zahtijeva od naših dragih sugrađana da čekaju u beskrajno dugim redovima kako bi ih primio neki doktor s malo više završene škole od njih samih. Doktori i ovi ostali će se svakako smiriti uskoro i onda ćemo se ustaliti u naš svagdašnji život i rad, a do tada se treba strpjeti. Znate da ovi humanisti prije ili kasnije odustanu od tih suludih ideja da dobiju veće uslove i bolje plate, vrijeme liječi sve, kao što je jedan veliki mislilac u svojoj pjesmi davno rekao” – izjavio je za naš portal Hamdija Uhljeb, glasnogovornik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici u većem bosanskohercegovačkom entitetu stupili u generalni štrajk dok im se ne ispune zahtjevi koji uključuju bolje uslove za rad i veću platu ili bar iste kao što ih imaju uposlenici GRAS-a.