Jedna od najboljih bh. plivačica svih vremena, Lana Pudar danas pliva za novu medalju. Bh. plivačica nastupit će u finalu svjetskog prvenstva koje se održava u Dohi i pokušati izboriti mjesto na postolju. Iako u našoj zemlji nema skoro nikakvih uslova za treniranje mlada plivačica ipak je uspjela ostvariti nezamisliv uspjeh.

“Kakav god ishod današnje utrke bio ona je za nas pobjednica. Imamo jedan biser o kojem ni malo ne brinemo što je stvarno sramota i to velika. Da je Lana rođena u SAD-u ili negdje na zapadu sada bi već imala sve što joj je potrebno da svoj talenat digne na jedan viši nivo. Na našu veliku žalost mi joj to ne možemo pružiti. Zbog toga joj ja ovom prilikom predlažem da ako ima ikakve šanse uzme hrvatsko državljanstvo. Oni su u EU i imaju dosta više novca koji ulažu u sport pa zbog toga smatram da će joj tamo biti puno bolje”, rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Vlada FBiH ponudila je Lani Pudar i pomoć oko uzimanja hrvatskog državljanstva.

“Ona je iz Mostara i sigurno ima neku tetku koja ima hrvatske papire. Ako nema mi ćemo joj pomoći da dobije hrvatsko državljanstvo bez ikakvih problema. Skinula bi nam veliki teret sa leđa i dosta bi novca uštedili. Evo samo koliko će nas koštati ovaj bazen u Mostaru koji obećavamo već godinama. Pored toga malo nas je i sramota da ona osvaja medalje i trudi se, a da nema nikakvu podršku institucija. Najbolje bi bilo da nam se ovdje putevi raziđu i da ona nastavi svojim putem sa hrvatskim državljanstvom”, dodao je Nikšić.