Ove jeseni smo dobili pravo Miholjsko ljeto, u čemu građani svakodnevno uživaju na otvorenom. Sunčani dani, idealne temperature i lijepi kolaži boja su pravi odmor za oči i dušu, ali naša ažurna vlada je predložila da se ovaj period maksimalno iskoristi.

“Zaista ne pamtimo ljepšu jesen i zahvalni smo na tome. Međutim ovu situaciju je potrebno maksimalno iskoristiti, jer i dalje ne znamo kakva nas zima očekuje, da li će Rusi zavrnuti plin i koja nam je alternativa za grijanje. Definitivno da će većina biti osuđena da se grije na ogrjev, a sada imamo priliku da ga dobijemo i potpuno besplatno. Savjetujem građanima da sakupljaju opalo lišće, lageruju ga i tako će dobiti besplatan ogrjev. Mi ćemo svakako pripremiti određeni broj zaliha”; istakao je premijer FBiH, Fadil Novalić.

Vlada će odvojiti nekoliko skladišta za sakupljanje lišća koje bi kasnije podijelila stanovništvu, ali će taj broj zaliha biti dosta ograničen.

“Mi ćemo nešto sakupiti ali to neće biti dovoljno za sve. Lišće je sada suho, kvalitetno i može fino da gori. Nema blata tako da se mogu skupiti dobre a velike količine, iako list brzo gori ali biće dovoljno. Savjetujem svima da sakupljaju lišće do prvih kiša i snijega, kada ono više neće biti adekvatno za potpalu. Neka ga lageruju na suhom i mračnom prostoru kako bi mu rok trajanja bio što duži”, dodao je Novalić.

Sakupljanje lišća je već krenulo u određenim dijelovima Federacije, a mobilisana je i sva dostupna infrastruktura u vidu kamiona i bagera za ove potrebe.