Zenički rudari i ovaj mjesec zbog nezadovoljstva i neizvjesnosti oko isplate plata organizuju štrajk. U toku štrajka rudari odbijaju ući u jama i tako nanose nesagledive posljedice po cjelokupnu ekonomiju Federacije. Ovi redovni mjesečni štrajkovi rudara koji su već postali tradicionalni zasmetali su novoimenovanoj Vlade FBiH koja je najavila da će rudare zbog njihovog bezobrazluka zamijeniti robotima.

“Mi smo tolerantni ljudi, ali svako strpljenje ima svoj kraj. Što je previše previše je i mi više nećemo trpjeti ovakvo ponašanje. Svako dvadeset dana oni organizuju neki štrajk i to samo zato što možda neće dobiti plate. Ja razumijem da je nekim od njih to jedini mjesečni prihod kojim hrane porodicu, ali moraju razumjeti i oni nas. Zbog svega toga mi smo odlučili rudare zamijeniti sa robotima koji nam neće praviti ovakve problema i zamarati nas sa kojekakvim štrajkovima”, rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Odmah nakon ove izjave našoj redakciji javio se i bivši premijer FBiH, Fadil Novalić koji je naglasio da je ovaj projekt zapravo njegova ideja.

“Moja vlada je još prije pet ili šest godina htjela uraditi ovo isto, ali nije bilo novca. Neću da nam tako besramno kradu ideja i predstavljaju ih kao svoje. Ja sam već bio pregovarao sa Kinom oko kupovine robota rudara, ali smo taj novac na kraju preusmjerili na respiratore. Nemam ja sad ništa od toga, ali hoću da javnost zna da smo mi bili najbolji”, rekao je Fadil Novalić, bivši premijer FBiH.

Prema pisanjima medija trenutna Vlada FBiH bi kao pilot projekt kupila sto robota rudara, a ako se pokažu kao dobra investicija do 2030. godine svi rudari bi na području entiteta mogli biti zamijenjeni robotima.