Masovna izgradnja autoputa prema Mostaru i dalje traje, i iako izgleda da se radi punom parom, zbog neprohodnosti terena će biti potrebno još mnogo vremena da spoje dvije dionice. Međutim, Vlada Federacije ima plan kakvu alternativu da ponudi građanima dok se autoput ne završi.

Imamo jako izazovan zadatak prilikom završavanja ove dionice, obzirom da sve gradimo jako visoko i autoput na nekim mjestima će se nalaziti i na nekoliko stotina metara nadmorske visine. Za to nam je potrebno mnogo vremena kako bi precizno odredili gdje da postavimo stubove kako sigurnost ne bi bila narušena, ali opet sa druge strane razumijemo nervozu građana i spremni smo im ponuditi adekvatnu alternativu dok se ova dionica autoputa ne završi”, ističe premijer Federacije, Fadil Novalić.

Vijadukt koji će spojiti Bosnu sa Mostarom autoputem će biti pravi izazov za izgradnju, a građani će dok se ne završi koristiti posebnu vrstu transporta kakva do sada nije nigdje korištena ranije u svijetu.

“Ma mi ćemo otvoriti ovu dionicu i prije nego se završi pa nek ide život. Trenutno radimo na spajanju teretnih gondola žičare koje će prenositi automobile sa jednog kraja vijadukta na drugi. Tu imamo leta nekoliko desetina kilometara i činjenica da će kretanje biti malo sporije, ali ćemo barem voziti se autoputem sem tog dijela. Dakle nekih 300 metara prije kraja vijadukta ćemo postaviti rampe kako bi vozači usporili, zatim ćemo po principu trajekta tovariti automobile na zasebne gondole. Nakon nekoliko sati leta u automobilu, vozilo će pristići na drugu strana u moći će nastaviti svoj put dalje ka moru”, dodao je Novalić.

Ukoliko se ova metoda pokaže kao efikasna, Novalić planira da obustavi izgradnju autoputa i da ova dionica ostane na gondolama, jer postoji vjerovatnoća da će biti izuzetan mamac za turiste iz svih krajeva svijeta.