Mito i korupcija postali su sastavni dio ekonomije BiH. Građani naše zemlje svake godine daju mito u iznosu većem nego što je budžeti pojedinih kantona. Vlada FBiH odlučila je za sebe uzeti dio ovog kolača i najavila uvođenje poreza na mito.

“Siva i crna ekonomija je najrazvijenije u našoj zemlji. Mito, pokloni, darovi i sve ostalo postali su sastavni dio našeg društva i tu se vrti ogroman novac. Mislim da mi trebamo sve to iskoristiti i uzeti dio tog novca za sebe. Dugo smo razmišljali kako da se ugradimo i uz pomoć tima stručnjaka odlučili da uvedemo porez na mito. Porez će biti standardni od 17% i nadamo se da će građani biti pošteni kada je plaćanje ovog poreza u pitanju obzirom da još uvijek nemamo način da utvrdimo iznos mita koji je neko primio”, rekao je Fahrudin Procent, stručnjak za ekonomiju Vlade FBiH.

Gospodin Procent objasnio je i kako bi ovo trebalo izgledati u praksi.

“Recimo vi ste doktor i neko vam da mito od hiljadu maraka. Vi ćete biti dužni u roku od sedam dana platiti 17% poreza na taj iznos. Porez će se uplaćivati putem uplatnica čiji primjer već sada možete pronaći na zvaničnoj web stranici Vlade FBiH. Molimo građane da budu pošteni i da zajedno malo poguramo ekonomiju cijele Federacije obzirom da se tu vrti ogroman novac koji mi kasnije možemo iskoristiti za određene investicije i poboljšanje života građana. Formirana je i posebna inspekcije koja će pratiti ko plaća ovaj porez, a ko ne”, dodao je gospodin Procent.