Problem kupljeni, ilegalnih diploma u našoj zemlji svakim danom postaje sve ozbiljniji i ozbiljniji. Nadležni za sada nemaju pravo rješenje kako spriječiti kupovinu diploma, ali Vlada FBiH najavila je početak legalizacije kupljenih diploma. Premijer Federacije, Nermin Nikšić za naš portal pojasnio je šta to tačno znači.

“Mi stvarno nemamo kapaciteta da sve koji imaju kupljenu diplomu uhapsimo ili im uručimo otkaze. Ja vjerujem da sada kada bi počeli češljati više od pola ljudi zaposlenih po državnim firmama i institucijama ima kupljenu diplomu. Ne bi nam imao ko raditi kada bi ih sve otjerali. Zbog toga sam ja sa timom eksperata došao na ideju da ljudima pružimo priliku da legalizuju svoju diplomu. Mislim da je jedini način kako da riješimo ovaj problem, a opet da ostane koliko toliko radnika”, rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Gospodin Nikšić objasnio je i kako će teći legalizacije kupljenih diploma.

“Mi ćemo u dogovoru sa našim državnim univerzitetima napraviti nekoliko termina godišnje kada će građani koji imaju kupljenu diplomu moći ući u proces legalizacije. Svi koji žele legalizaciju morat će se pojaviti na fakultetu gdje će ih profesori malo ispitati da vide znaju li posao makar u praksi. Nakon toga odradit će test i svi koji dobiju više od šestice njima će se legalizovati diploma. Na ovaj način očekujemo da se legalizuje oko 70% kupljenih diploma što bi bio veliki uspjeh za cijelu BiH. Svi oni koji ne budu uspjeli iz prve uvijek će imati priliku za popravni”, dodao je Nikšić.