Rudari iz Zenice ni danas nisu sišli u jame što je dovelo do ogromnih gubitaka. Podsjećamo, rudari već drugi dan održavaju štrajk i proteste zbog blokade računa i neisplaćenih plata. Premijer FBiH, Fadil Novalić najavio je da će tražiti da rudari namire štetu koju su proizveli svojim neradom.

“Molim lijepo kakav je ovo način. Oni hoće da dobiju platu, a da ne rade. Mislim stvarno nema nikakvog smisla. Mi smo ovamo na ogromnim gubitcima jer nam nestaje uglja, a oni neće da ga kopaju samo zato što im je račun blokiran. Ne znam stvarno kakvo je to ponašanje i dok kada ćemo mi to moći da trpimo. Ako nećete da raditi recite fino i mi ćemo naći nove rudare. Svaki dan im nešto smeta ovo je već deseti dan ove godine kako štrajku ja sam to lično izračunao. Pa neko nema godišnjeg toliko”, rekao je ljutito Fadil Novalić, premijer FBiH u tehničkom mandatu.

Prema izračunima Vlade FBiH šteta koje je nastala zbog dva dana štrajka je oko sedam miliona KM.

“Mi ćemo tih sedam miliona KM tražiti da nam rudari iz svog džepa vrate. Nećemo da budem ona gubitku zbog bahatosti pojedinaca. Ima ih koliko hoćete pa neka pojele ovaj dug. Budžet nam trpi, izvoz nam trpi, a oni se igraju malo štrajka i protesta. Očekujemo ovaj dug da nam uplate do kraja sljedećeg mjeseca inače idu tužbe, a to može samo pogoršati cijelu situaciju, znam iz iskustva. Neće oni nama više ovakve probleme praviti”, dodao je Fadil Novalić.