Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokrenula akciju pomoći građanima u ovim vodenim danima.

Naime, raspisan je tender za nabavku 3.000 kantica za pijesak, plastičnog materijala, proizvoljne boje, koje bi se podijelile najugroženijim stanovnicima, kako bi mogli izbacivati vodu iz svojih kuća, šupa, stanova, automobila

“Mi ćemo uložiti sve napore da ovaj tender čim prije prođe, jer smo svjesni da ljudima treba svaka moguća pomoć. Čak nećemo ništa štimati nikome da bismo što brže završili proceduru. Apelujem na kompanije koje ne dobiju, da ne podnose žalbe, jer ako krenemo u žalbeni proces, nećemo nikada kupiti kantice. Vjerujte mi, ima tu posla. Dok sve prođe, pa onda nabavka, pa dostava, pa dok se podijeli. Moglo bi i sunce progrijati ako ne budemo reagirali brzo”, rekao Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić.

Vlada u ovom, još uvijek nasilnom sastavu želi da uradi posljednje korake kako bi napravila neki pomak makar u smjeru kreiranja kvalitetne vanjske slike, jer u protekle četiri godine, osim prikupljanja više poreza, nije urađeno ništa.

“Stvarno je problem ta kiša i to. Mislim, mi se evo već dva dana sekiramo. Cijela vlada sjedi u restoranu i Boga mi primijetim, svima pao apetit. Ne jedu se više bifteci i ramsteci. Sve neka čorbica, salatica, nešto. Baš mi je žao ljudi ovdje u vladi. Iskidaše se oni jadni zbog tih kiša i poplava. Evo rješavamo sve, samo se strpite”, dodao je Novalić.