Na današnjoj press konferenciji Vlada FBiH je potvrdila da je Rijaset Islamske zajednice  odobrio njihov zahtjev za fetvu za treći Bajram, kako bi time povećali broj neradnih plaćenih dana koje imaju za Bajram. Naime iz Vlade su istakli da period kada njeni uposlenici ne rade je jedino tijekom praznika, tako da ovom odlukom mnogi ljudi će dobiti dodatno vrijeme koje će provesti sa svojim obiteljma.

“Iskreno čuo sam za ovu ideju od nekih svojih kolega, ali nisam učestvovao u njenoj implementaciji. Siguran sam da ću podržati dalje religijsko-društvene planove, jer je Bajram vrijeme kada treba da zaboravimo na sve zamjerke i tenzije koje imamo između sebe i okrenemo se svojim najbližim i dragom Allahu dž.š. S obzirom da smo trenutno u suficitu, jedan dio budžetskih sredstava će ići Islamskoj zajednici kako bi nastavili našu dugogodišnjju saradnju, a koji je i svakako bio planiran za religijske organizacije. Ovo je samo početak ja sam veoma zainteresovan da uvedemo i četvrti Bajram, još dva Božića i da svaki prvi dan u mjesecu bude praznik”, izjavio je za Šatro info, premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić.

Iz Rijaseta su poručili da su veoma ponosni na svoje političare što su odlučili da posvete više pažnje vjeri i Islamu, a kao znak pažnje i blagoslova od Gospodara odobrili su fetvu za treći bajram. “Veoma mi je drago što sam osjetio novi tračak nade od onih koji najveće poteze donose, treći Bajram neće nas samo zbližiti sa Allahom, nego i sa nama samim”, Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Treći Bajram će imati svečano otvorenje u Dvorani “Mirza Delibašić” koje će otvoriti Fadil Novalić i Husein ef. Kavazović kojii se ponudio dobrovoljno da bude Imam Bajram Namaza. Nakon svečane ceremonije nastupiće Derviši iz Velike Kladuše i Jala Brat, Ana Rucner, Fuad Backović Deen i Dalal sa numerom “Ljubav je”. Tokom svečanosti biti će otvorena izložba Mersada Berbera “Alegorija Bosne” za koju će naplaćivati ulaz od 65 KM i jedno šerbe.